Hundkurser

När du fått hem din valp, eller vuxna hund, kanske du blir sugen på att gå en hundkurs. Ska du köpa en valp kan det vara en bra idé att anmäla sig till valpkurs i god tid så att platserna inte tar slut.Det finns en uppsjö av kurser och instruktörer att välja på. Tyvärr finns det ingen central kvalitetskontroll för hundkurser utan det är upp till dig att göra ett genomtänkt val.

Vad är då viktigt att titta på när du ska välja vilken hundkurs du ska gå?

Eftersom det inte finns några riktlinjer för vad man måste kunna för att få kalla sig hundinstruktör eller hundpsykolog så gäller det att du inte bara väljer kurs utan också instruktör. Om möjligt, försök träffa instruktören innan kursen. Du kanske kan få komma och titta på någon annan kurs som den instruktören håller? Eller prata med tidigare elever? Forum på nätet brukar också vara bra. De kan vara ganska polariserade i bra och dåligt, men i det mesta som sägs finns ett stråk av sanning så om en instruktör bara får dåliga omdömen på nätet så ska du nog dra öronen åt dig.


HundkurserTitta på vilka utbildningar instruktören har och vilka hundkurser hen brukar hålla
Är de moderna och uppdaterade nyligen? Eller utbildade instruktören sig för 20 år sedan och har inte fortbildat sig alls sedan dess? Erfarenhet är naturligtvis viktigt, men det är minst lika viktigt att hålla sig uppdaterad inom hundvärlden och modern forskning. Vilka hundkurser brukar instruktören hålla? Oftast håller instruktören kurser inom det som intresserar hen mest, och som hen därför är duktigast på. Titta gärna också på vad instruktören har för meriter med sina egna hundar, men stirra dig inte blind på det.

Titta på instruktörens egna hundar.
Har hen haft många olika raser? Eller har hen erfarenhet av bara några raser? Instruktören kan naturligtvis också ha fått erfarenhet från att träffa många olika raser på sina kurser, men rasen som instruktören har valt säger också något om vad hen är mest intresserad av och därmed duktigast på. Har du själv en retriever kan det vara smart att gå kurs för någon som också har det. Eller så går du för någon som har en helt annan ras än du själv har – för att vidga dina vyer och lära dig själv mer.

Titta på instruktörens inlärningsmetoder.
Hur är hen mot eleverna? Hur är hen mot hundarna? En instruktör kan vara jätteduktig på att träna sin egen hund, men om hen inte kan förmedla det till sina mänskliga elever är det ingen större mening med att gå kurs för den personen. Du är ju där för att lära DIG, inte för att instruktören ska kunna göra övningarna med din hund. Instruktören ska skapa ett trevligt och bra inlärningsklimat där det är tillåtet att ställa frågor, att diskutera och att fråga varför man gör på ett visst sätt. Säger instruktören att det här är det enda sättet att göra på ska då återigen bli fundersam. Det finns inte bara en lösning – då hade vi bara haft en sorts instruktörer och inga hundproblem. Det finns alltid många vägar som bär till Rom. Det som fungerar för en hund kanske inte fungerar för en annan, eller så passar det sättet inte just den hundägaren. Det gäller att hitta ett träningssätt som passar både hunden och hundägaren – det är ju trots allt ni som ska jobba och leva tillsammans resten av hundens liv.

Köpa hund - hundkurser

Instruktören du väljer ska jobba med moderna inlärningsmetoder baserade på forskning och vetenskap. I det ingår inte det förlegade dominanstänket eller att fysiskt tillfoga hunden smärta. Behöver man skada hunden för att lära den saker är man inte en duktig hundtränare. Hundar gör det som lönar sig, och undviker det som inte lönar sig. Självklart går det att träna genom att fysiskt tillfoga hunden obehag – men när det finns andra sätt, varför göra det? Du vill ju ha kul tillsammans med din hund! Träningen måste vara rolig för både dig och hunden, då får ni bäst resultat.

Sedan början av 1900-talet har det forskats på inlärning och inlärningsmetoder, så belöningsbaserade inlärningsmetoder är inget nytt. Försök hitta en instruktör som arbetar med klickerträning eller belöningsbaserade träningsmetoder utan att orsaka hunden obehag, fysiskt eller verbalt. Det handlar helt enkelt om att belöna hunden för allt bra den gör och hindra den från att göra sådant vi inte vill att den ska göra.