Hundleksaker

Om du vill träna din hund eller om ni bara vill ha lite skoj behöver du ett gäng bra hundleksaker. Innan valpen kommer, köp några tuggvänliga leksaker som valpen kan få ha liggandes på golvet – så att valpen tuggar på de istället för på finskorna eller soffbordet (börjar valpen tugga på finskorna, byt mot en leksak och göm undan finskorna).

Kampleksaker

hundleksakerDe flesta hundar älskar kamplek, eller att jaga efter långa fladdriga leksaker. Mjuka kamptrasor är oftast mest uppskattade, gärna med lite får- eller kaninpäls på. Långa handtag är också bra, då slipper du att hunden råkar bita dig i handen. När du kampar med hunden, tänk på att inte slita och rycka från sida till sida – det kan skada hundens nacke. Uppmuntra istället hunden att dra rakt bakåt från dig, och när du släpper leksaken uppmuntrar du hunden att komma till dig för att fortsätta leka. Kampleksaker med elastiskt handtag är mer skonsamma för hundens nacke och för dina axlar, så försöka hitta sådana.

Bollar

hundleksakerDe flesta hundar älskar föremål som rör på sig och blir extra glada då du gång på gång kastar iväg bollen eller pinnen. Tänk dock på att hunden kan gå upp för mycket i varv av att bara jaga bollar, så varva kastandet med att du gömmer bollen utan att hunden ser det och så får hunden lugnt och fint sedan leta upp bollen. Pinnar som hamnar på fel håll kan skada hunden, så var väldigt försiktig med att kasta pinnar. Tennisbollar kan man ibland hitta i buskagen utanför tennisbanor, eller köpa i djuraffären. De som är gjorda av papper tenderar att gå sönder ganska fort – så köp sådana som är gjorda av gummi istället. Bollar som är oregelbundna studsar mycket roligare än tennisbollar och brukar bli ännu mer uppskattade.

Aktiveringsleksaker

hundleksakerDet finns även många leksaker som är utvecklade för att hålla hunden sysselsatt och för att aktivera den. Bollar med hål i som man kan fylla med godis och som hunden sedan får knuffa runt för att få ut godiset ur brukar vara uppskattade, liksom leksaker med små fack där man kan gömma godis som hunden får leta efter. Nina Ottosson gör trevliga träleksaker som hundarna verkligen får gnugga sina geniknölar för att använda. Tänk på att många av aktiveringsleksakerna kan innehålla smådelar, så hunden ska inte använda dem själv utan tillsammans med dig.

Hemgjorda leksaker

Ofta blir hemgjorda leksaker eller leksaker som hunden själv upptäcker de mest uppskattade. Att gömma några godisbitar i en gammal toarulle eller under en gammal matta kan underhålla hunden en bra stund. Vill ni busa leta mer så kan du göra bra kampleksaker av gamla t-shirtar, eller klipp en fleecefilt i långa remsor och gör en mjuk fläta till hunden.